Dobre Książki

Wyszukiwanie zaawansowane
Cytat
Smak Prowansji - Jamie Ivey
Smak Prowansji Smak Prowansji

Smak Prowansji

32.45 zł

34.90 zł


Podróż Jamiego i Tanyi zaowocowała spotkaniem tajemniczej madame Etienne, kobiety, która o winach wie wszystko. Przyjęli rzucone przez nią wyzwanie – mają rok, żeby znaleźć jak najjaśniejsze wino rosé, dorównujące smakiem winom z jej winnicy. Czy uda się to komuś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z winem?

„Szanowna Pani. Zdecydowaliśmy, że podejmiemy wyzwanie znalezienia najjaśniejszego różowego wina we Francji i nie możemy się już doczekać na spotkanie z Panią w Château Etienne.”

Tak właśnie zaczyna się ich przygoda...

Wybierz się w niezapomnianą podróż do malowniczej Francji, poznaj wykwalifikowanych francuskich sommelierów i poczuj prawdziwy smak wina!

Jeśli podobał ci się film Dobry Rok i lubisz książki Petera Mayle'a, koniecznie musisz przeczytać Smak Prowansji!

Fragment książki Smak Prowansji

Ten lunch zmienił nasze życie. Zaledwie sześć miesięcy później moja żona, ja i nasz dobry przyjaciel Peter Tate wyruszyliśmy w niezwykłą podróż. W tamtym momencie jednak nasze myśli krążyły wokół kulinariów, a nie rewolucji: czy foie gras było zbyt ciężkie i za tłuste na lunch? Czy naprawdę zdołamy zmieścić jeszcze jeden wybornie intensywny daube? I, co martwiło nas znacznie bardziej, czy w ogóle zostaniemy obsłużeni? Spóźniliśmy się całą godzinę na lunch w hotelu Sénanque, przysadzistym, wyblakłym budynku położonym na równinie u stóp prowansalskiej wioski Gordes. Za hotelem, pośród wielkich krzewów tymianku, rozmarynu i estragonu, mieściła się niewielka restauracja. Pięć stolików nakrytych czystymi różowymi obrusami skrywało się pod białą markizą, która łagodnie łopotała na wietrze.
Czekaliśmy przy wejściu do ogrodu ziołowego w skromnym cieniu, jaki dawało stare drzewo oliwne. Na ozdobnym żelaznym stojaku leżało menu. Côte de veau aux morilles, gigot d’agneu aux herbes, gambas au feu de bois – żeberka cielęce ze smardzami, udziec jagnięcy w ziołach, krewetki pieczone na ogniu drzewnym – w myślach pochłaniałem każdą z tych potraw, próbując zapełnić żołądek samą myślą o jedzeniu. Wisiało nad nami niebezpieczeństwo, że przybyliśmy zbyt późno. We Francji lunch podaje się między dwunastą a drugą po południu – w najlepszej porze dla trawienia. Nie należy go jeść w pośpiechu ani wybierać się na niego w środku popołudnia, gdy zbyt późno sobie o nim przypomnimy.

Najczęściej kupowane razem

Smak Prowansji + Nieznana medycyna + Duch w sieci

Cena za zestaw

106.11

Klienci którzy kupili "Smak Prowansji" kupili również:

----------------------------